Systeem D

Mechanische toevoer van verse lucht en mechanische afvoer van vervuilde lucht

Bij het systeem D of de balansventilatie wordt verse lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd met een ventilator. 

Deze ventilatoren zitten in een centraal toestel dat meestal ook uitgerust is met warmterecuperatie. Hierbij wordt lucht afgezogen in de natte ruimten zoals de keuken, wc, badkamer en wasplaats. Deze lucht passeert in de warmtewisselaar waarbij de warmte uit de lucht afgegeven wordt aan verse lucht die binnenkomt. De lucht vermengt zich dus zeker niet, maar geeft wel zijn warmte af aan de koude lucht die binnenkomt en dit met een rendement tot 95%. De verse lucht die hiermee dus gratis verwarmd wordt, gaat naar de droge ruimten zoals living, bureau en slaapkamers.

Tijdens de zomer biedt een systeem D het omgekeerde effect: gratis koeling door middel van de zomer bypass.

Een balanssysteem met warmterecuperatie is daarmee een uiterst comfortabel en energievriendelijk ventilatiesysteem. Continue aanvoer van verse voorverwarmde lucht zorgt voor de verwijdering van het overtollige vocht en slechte geuren in huis. En dit zonder warmteverlies.

Belangrijkste voordelen van een systeem D
  • Geen ventilatieroosters nodig in de ramen. Koude, stof en geluid komen niet binnen.
  • Continue verversing van de binnenlucht zonder warmteverlies.
  • Energiebesparing door de warmterecuperatie.
  • Mogelijkheid om de lucht te filteren van pollen en stuifmeel, en daarmee allergieën of hooikoorts vermijden
  • Gratis koeling tijdens de zomer
Nadelen van een systeem D
  • Meer onderhoud nodig: filters dienen tweemaandelijks gestofzuigd te worden (maar daarmee komt het stof van de buitenlucht wel niet in de woning)
  • Iets meer electriciteitsverbruik. Dit weegt echt niet op tegen energiebesparing die u wint door de warmterecuperatie.
  • Duurder bij aankoop, doch terugverdienbaar door de energiebesparing
  • Verkeerde installatietechniek kan leiden tot klachten zoals geluid. Kies dus voor een erkende installateur die u de nodige garanties kan bieden.

Flanders Air Technic installeert reeds D-systemen sinds 30 jaar en heeft daar een grote expertise in uitgebouwd.

Voorafgaande studie en calculatie is een noodzaak, om tot een comfortabel ventilatiesysteem te komen, dat voldoet aan de epb-normen, zorgt voor de grootste verlaging in e-peil, geen storende geluiden veroorzaakt, en gemakkelijk is in onderhoud.

Systeem C+

Natuurlijke toevoer en vraaggestuurde mechanische afvoer

Een systeem C+ is de geavanceerde versie van het gewone C-systeem. De ventilatie werkt meer of minder werkt naargelang de nood er is. Deze systemen zijn energetisch beter dan een eenvoudig C-systeem en zorgen voor een correct binnenklimaat.

Lees meer

Systeem D

Mechanische toevoer en afvoer

Bij een systeem D of balansventilatie wordt verse lucht aangevoerd en vervuilde lucht afgevoerd met een ventilator. U geniet van een grote energiebesparing door de warmterecuperatie. Tijdens de zomer is er sprake van het omgekeerde effect: gratis koeling door middel van de zomer bypass.

Lees meer