Bij het koken ontstaan heel wat geuren, vocht- en vetdampen, zeker als er frieten worden gebakken of als er meerdere potten en pannen op het vuur staan. Een klassieke dampkap is vaak ontoereikend. Bovendien zorgt de motor voor een pak geluidsoverlast. 

Flanders Air Technic maakt komaf met deze aloude probleem. Hoe doen we dit:

1. De afzuigmotor plaatsen we apart: U bent niet meer gelimiteerd in plaats.

2. Grotere en  gedimensioneerde afzuigkanalen: Voor een klassieke dampkap worden flexibels geplaatst. De wanden hiervan zijn niet effen, wat luchtweerstand veroorzaakt. Om een groter debiet te realiseren plaatsen we grotere buizen. Dit betekent ook een lagere luchtsnelheid waardoor de motor minder snel moet draaien en dus minder geluid maakt. Een afzuigkanaal die correct gedimensioneerd is zorgt voor een betere werking. 

3. Inox vetfilters: Klassieke doekfilters raken snel verstopt en moeten tijdig vervangen worden. Een verzadigde doekfilter haalt het debiet immers met zo’n 25% naar beneden. Wij verkiezen inox vetfilters zijn vervaardigd uit roestvrij stalen weefsel, zijn van onbeperkte levensduur, uitwasbaar en onbrandbaar. U hoeft ze niet meer te vervangen.

Keukenventilatie

4. Luchtcompensatie
Tegenwoordig zijn nieuwe woningen dermate luchtdicht gebouwd, dat er nog heel weinig lucht in of uit de woning kan vloeien. Als je dan een dampkap aanzet, die een debiet wil zuigen van bvb 1000 m³/h, dan zal dit een probleem zijn, omdat er geen lucht kan binnenvloeien. Je zuigt als het ware op een fles en krijgt geen lucht mee. Dit probleem kan makkelijk verholpen worden door luchtcompensatie.

Naast het fornuis, of in de buurt van de dampkap, voorzien we een luchttoevoer. Als de dampkap aan wordt gezet, opent automatisch ook een klep. Op die manier creëren we een luchtgordijn, waarbij lucht binnenvloeit rond het fornuis en alle damp en reuk meetrekt in de dampkap. Doordat de lucht niet dwars door de woning getrokken wordt, is er ook geen afkoelingseffect in huis. Wij hebben dergelijke dampkapsystemen reeds meermaals geplaatst in zelfs passiefhuizen, met een perfect resultaat.

Keukenventilatie

Voordelen van onze dampkappen met externe afzuigmotor:

 • Minder geur, vocht en vetdampen in huis door hogere afzuigcapaciteit
 • Geruisloze werking: de motor plaatsen we apart. We gebruiken ook enkel traagdraaiende ventilatoren Perfect regelbaar door de traploze snelheidsregeling
 • Geen tocht doorheen het huis, door het lokaal luchtgordijneffect
 • Energie-efficiënt: door grotere afzuigbuizen met gladde binnenwand behalen we hogere debieten zonder verlies door luchtwrijving.
 • Lange levensduur door kwaliteitsmaterialen: Professionele ventilatoren (hoge kwaliteit en stevigheid, volledig vervaardigd uit staal en aluminium, goedkope kunststof onderdelen zijn uit den boze). Vetvangfilters zijn volledig vervaardigd uit roestvrij staal. Zichtbare delen vervaardigd uit geborsteld roestvrij staal AISI 304.
 • Hoogte van de dampkap: de dampkap mag 80 tot 100 cm boven het kookvlak opgehangen worden, zodat men er nooit het hoofd tegen stoot.
 • Esthetisch: De dampkap kan in het plafond of in het schrijnwerk verwerkt worden. Volledig in lijn met de inrichting van uw huis. Ook de roosters voor luchttoevoer worden discreet voorzien.

Twee uitvoermethodes:

 • Uitvoeringsmethode 1: De motor wordt geconnecteerd aan een inox dampkap met plenum. De dampkap bestaat uit een plaat met randafzuiging waarachter de vetfilters zitten.
   
 • Uitvoeringsmethode 2: De dampkap met plaat wordt gemaakt in schrijnwerk. Er wordt eveneens een spleet voorzien voor randafzuiging en daarboven komt een frame met vetfilters en een plenum.

Er komt geen inox bij te pas, de dampkap plaat wordt gemaakt in schrijnwerk door de keukenbouwer. Deze heeft romdom een spleet voor randafzuiging. De plaat kan ook naar beneden geklapt worden.

Daarboven komt een bak met vetfilters + plenum om de buis aan te sluiten die naar de motor loopt.