Voor frisse, verse lucht en de juiste luchtvochtigheid

Merkt u dat u thuis last heeft van prikkende ogen, een pijnlijke neus of keel, een droge huid of statische schokken? Of merkt u dat u meer last van astma krijgt? Dan is de lucht in uw woning waarschijnlijk te droog.

Een te droge lucht in uw woning levert niet alleen gezondheidsklachten op, maar ook krimpende en krakende vloeren. Of beschadigingen (scheuren/krimp) aan uw kunst en antiek. De HomEvap zorgt voor de oplossing.

De HomEvap is een centraal geplaatste luchtbevochtiger, die toegepast kan worden op een ventilatie systeem D, en dus kanaliseerbaar is. Geen gedoe meer van waterbakjes aan de radiatoren, of dweiltje uitslaan, of hier en daar aparte bevochtigingtoestelletjes in huis plaatsen. Neen, de HomEvap zorgt voor een continuë bijsturing van de gewenste luchtvochtigheid in de volledige woning.
 
De Homevap kan toegepast worden op iedere WTW en is uiterst doeltreffend voor woningen, kantoren, serverruimten…

Er bestaat ook een versie die afzonderlijk kan werken, zonder op de kanalen van een ventilatiesysteem te moeten aansluiten.

HomEvap

De Homevap bestaat ook in een versie die de lucht kan koelen tijdens de zomer.

Voordelen

 • Vermindert gezondheidsklachten
 • Verhoogt het gevoel van comfort
 • Heeft een verkoelend effect in de zomer
 • Beschermt uw kostbare houten vloer, antiek en kunst
 • Reduceert stof
 • Is niet zichtbaar
 • Werkt automatisch

Montage

De verdampingsmatrix bevindt zich steeds in een kast uit polypropyleen. Het voorverwarmingselement van 600 Watt zit vooraan. De matrix zelf is uitschuifbaar en kan gemakkelijk uitgehaald worden om te vervangen indien te vervuild of verkalkt. 
Langs beide zijden is er een ronde aansluiting van diameter 200 mm.

Voor de watertoevoer is een 2 meter lang darmpje van 6 mm voorzien, dat aangesloten dient te worden op een waterkraan d.m.v. een adapter naar 3/4 binnendraad (meegeleverd). De HomEvap is voorzien van een waterafvoer aansluiting van 14 mm aan de zijkant.

De sonde die dient voor het meten van de luchtvochtigheid wordt gemonteerd in het pulsiekanaal van de ventilatie, achter de Homevap, om zo de werking te kunnen controleren (temp en RV).

De sturing is draadloos en wordt in de ruimte gelegd waar de vochtigheid dient verbeterd te worden.

Opties:

 • Hydro omgekeerde osmose waterfilter
 • Deze waterfilter garandeert een langere levensduur van de bevochtigingsmatrix, met een minimal onderhoud.
 • Nano waterfilter
   

De HomEvap Bevochtiger

Bestaande uit: behuizing, cassette met legio filter, toevoerklep, heater en wireless bedieningspaneel.
Dit is een zelfstandig werkende bevochtiger die direct op de WTW aangesloten wordt.
 
De unit wordt op het luchttoevoerkanaal geplaatst na de WTW, dus op het pulsiekanaal voor verse lucht in de woning. Water wordt verneveld over een glasfiber matrix. Door deze matrix stroomt droge buitenlucht (die net werd verwarmd in de warmtewisselaar van het WTW toestel).

De droge lucht neemt waterdamp op van het vochtige oppervlak van de matrix zodat de relatieve vochtigheid naar de 80% gaat. Dit proces is continu en zeer efficiënt. Door het meten van de relatieve vochtigheid van de extractielucht in het retourkanaal van het systeem D, wordt de Homevap gestuurd. Er wordt automatisch vocht toegevoegd, tot de ingestelde relatieve luchtvochtigheid in de woning is bereikt.

HomEvap Bevochtiger
HomEvap Bevochtiger

Het systeem is veilig en onderhoudsvriendelijk.

Er is geen gevaar op microben en er is dus geen enkel risico voor de bewoners. Immers, er wordt alleen waterdamp opgenomen en geen waterdruppels (dus geen aerosolen), en er wordt alleen vers water gebruikt zonder recirculatie van lekwater. Bovendien is de matrix geïmpregneerd met een coating die ervoor zorgt dat er geen bacteriën in de matrix kunnen groeien. Er wordt tot 3 liter water per uur met de toevoerlucht van het ventilatiesysteem toegevoegd.

Door de opname van vocht zal de lucht dalen in temperatuur. Het standaard ingebouwde voorverwarmingselement zorgt ervoor dat de temperatuursdaling gecompenseerd wordt, en dat de vochtopname in de lucht hoger is.

De HomEvap Koeler

Bestaande uit: behuizing, cassette met matrix, toevoerklep, gemonteerd pc board en wireless bedieningspaneel.

Dit is een zelfstandig werkende indirecte koeler die direct op de WTW aangesloten wordt.

De Homevap kan ook gebruikt wordt om de verse pulsielucht in de woning te koelen bij een systeem D.

De koelfunctie is om zomers de warme verse luchttoevoer te koelen zonder de luchtvochtigheid te veranderen in de toevoerlucht. Het rendement zal toenemen als de buitenlucht temperatuur stijgt. Ramen en deuren mogen open blijven.

Het werkingsprincipe is gebaseerd op adiabatische koeling. De warme extractielucht uit de woning gaat door een bevochtigde glasfiber matrix. Hierdoor koelt de lucht tot dicht bij de natte bol temperatuur van deze lucht. Bijv. 29 °C / 30% RV wordt gekoeld naar 18°C / 90% RV. Deze koele lucht vloeit in de warmtewisselaar van de WTW unit. Hierbij kruist deze lucht zich met de aangezogen verse buitenlucht die daardoor op zijn beurt gekoeld wordt. De adiabatische luchtkoeler heeft een efficiëntie van 75%.

HomEvap Koeler

Montage voor bevochting van een ruimte, los van het ventilatie systeem

Hierbij wordt de HomEvap gecombineerd met een opgebouwde ventilator die er lucht door blaast.

HomEvap Combi Comfort: Bevochtigen en koelen tegelijk

Bestaande uit: behuizing voor bevochtiger en koeler, cassette met legio filter, toevoerklep en wireless bedieningspaneel. De Combi Comfort is de HomEvap Bevochtiger en een HomEvap Koeler Basic die beiden geïnstalleerd worden, waarbij de Koeler aangestuurd wordt door de Bevochtiger.
 
Voordeel is dat zowel directe als indirect koeling toegepast kan worden naast natuurlijk de bevochtiger voor de winter.
Deze combinatie dient gelijktijdig geïnstalleerd te worden in verband met besturing.

HomEvap Combi Comfort