Maandelijks zetten wij een project in de kijker voor u.

Probleemstelling

Onze klant had problemen met het binnenklimaat in hun productieruimte in Oost-Vlaanderen. Tijdens het productieproces komt veel waterdamp vrij. In combinatie met een slecht geïsoleerd gebouw gaf dit aanleiding tot schimmelvorming in hun ruimte. Samen met de klant is Flanders Air Technic tot een betaalbare oplossing gekomen.

Oplossing door Flanders Air Technic

Na  een grondige studie zijn we tot enkele belangrijke conclusies gekomen:

  1. Gezien het om een slecht geïsoleerd pand gaat moet de aanwezige warmte zoveel mogelijk gerecupereerd worden.
  2. De schimmelvorming ontstaat op specifieke bouwknopen verspreid in het gebouw. Een goede verdeling van de geklimatiseerde lucht is dus essentieel.
  3. We streven telkens opnieuw naar een energie-efficiënte en dus ook kosten-efficiënte oplossing.

Uiteindelijk hebben we voor twee luchtgroepen met warmterecuperatie van het merk Atrea gekozen met elk een maximumcapaciteit van 6500 m³/h. Het debiet werd gedimensioneerd op een optimale afzuiging van de lokale dampen en een voldoende hoog ventilatievoud van de te ventileren productieruimte. De luchtgroepen zijn voorzien van een kruisstroomwisselaar en M5 filters. Op vraag van de facility manager hebben we er voor gezorgd dat de groepen eenvoudig te bedienen en in te stellen zijn.

De verdeling van de verse lucht werd gerealiseerd met een textielkous.  Dit heeft als voordeel dat de lucht op zeer gelijkmatige wijze verspreid wordt in het gebouw. 

We hebben geopteerd om lokaal af te zuigen boven de vrijgekomen dampen door middel van dampvangkappen boven de machines. Zo wordt de oorzaak van het probleem ook onmiddellijk aangepakt.

Op deze manier wordt het vrijgekomen vocht onmiddellijk verwijderd uit de ruimte en wordt de  droge, propere lucht perfect verspreid doorheen het gebouw. Dit alles op een energiezuinige manier waarbij de warmte in het gebouw gerecupereerd wordt.

Herkent u deze situatie en wilt u graag het volledig stappenplan ontdekken ? Contacteer ons gerust via dit formulier.